4 Ιαν 2013

Ρόφημα με βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά!



Η συνταγή που θα σας γράψω παρακάτω, είναι το αγαπημένο μου ρόφημα τωρα που κάνει ¨κρύο¨!
Είναι ένα θερμαντικό πυκνό ρόφημα και εδικό για αυτήν την εποχή! Μοιάζει ελάχιστα με το σαλέπι επειδή και εκείνο έχει κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
Είναι κατάλληλο όταν κάποιος νοιώσει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό νεύρων, ηρεμεί και καταπραΰνει την ένταση και φτιάχνει την διάθεση! Αυξάνει την σωματική και διανοητική κατάσταση και διατηρεί το δέρμα νέο και υγείες. Κάνουν πολύ καλό οι ίνες της βρώμης στα έντερα γι’ αυτό και προστατεύει από καρκίνο εντέρου. Επίσης μειώνουν την χοληστερίνη του αίματος και κατεβάζουν την υψηλή πίεση. Η βρώμη δρα ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος και ιδιαίτερα στις γεννητικές και στις ορμόνες θυρεοειδούς και μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων όπως ο καρκίνος του στήθους. Χαμηλώνει το σάκχαρο στο αίμα και είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
Στην Αγγλία έπιναν ροφήματα με βρώμη. Μια συνταγή είναι ξερά δαμάσκηνα, βρώμη και μέλι και μια άλλη βρώμη, φύτρο σταριού, τζιτζιμπύρα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο, μέλι και φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Ο τελευταίος συνδυασμός πινόταν σε Αγγλικές μπυραρίες και το θεωρούσαν  ένα θερμαντικό ποτό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Γι’ αυτό, από την πολύ κατανάλωση αυτού του ποτού, οι Σκοτσέζοι έχουν δυνατά νεύρα και ψηλό ανάστημα!
Τα ροφήματα που περιέχουν μπαχαρικά, βρώμη και ξερά φρούτα είναι γνωστά επί αιώνες για την ανάρρωση των αρρώστων, για τους ηλικιωμένους, την ενδυνάμωση των χρόνια αρρώστων και για τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ροφήματα με βρώμη έγιναν δημοφιλή επειδή βοηθούσανε στην καταπολέμηση του εθισμού στο όπιο και στο τσιγάρο.

Πως θα φτιάξουμε αυτό το Ρόφημα?

Μετράμε πόσες κούπες θέλουμε να φτιάξουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό.
Η αναλογία είναι για μια κούπα νερό 2 κουταλάκια αλεύρι βρώμης, η βρώμη θα μπει στο τέλος.
Επιλέγουμε από τα μπαχαρικά και τα φρούτα τι θέλουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι κατσαρόλας (την αναλογία των μπαχαρικών την επιλέγουμε εμείς με το πόσο καυτερό θέλουμε να γίνει το ρόφημα).
Όταν το νερό πάρει χρώμα διαλύουμε ο αλεύρι βρώμης σε 1 ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας που και που μέχρι να πήξει λιγάκι.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά μέλι σε κάθε κούπα.
Μπορούμε να προσθέσουμε στην κούπα μας, όταν το ρόφημα είναι ακόμα ζεστό, λίγη σκόνη κανέλας,  λίγα τριμμένα ωμά καρύδια, κάσιους, φιστίκια αιγίνης, κρασί, τζιτζιμπύρα, κομπούχα και άλλα.

μπαχαρικά: ξύλα και άνθη κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, μπαχάρι, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι και άλλα
φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ ( απαραίτητο)
φρούτα: κράνα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, φλούδες από εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, μανταρίνι  και άλλα.

Σας εύχομαι καλή Χρονιά παρέα με Μarias Ηandmade και ενα ζεστό ρόφημα βρώμης!

Γράφει η Μαρία Σαρίδου, Αρωματοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία: Θεραπευτικοί χυμοί, Anne McIntyre, Εκδόσεις Ψύχαλου

1 σχόλιο:

Maria's handmade είπε...

καλή χρονιά να εχουμε! :)